/en/article/20743/trencin-obnova-mieroveho-namestia-stale-na-mrtvom-bode/ Trenčín: Obnova Mierového námestia stále na mŕtvom bode

Trenčín: Obnova Mierového námestia stále na mŕtvom bode

Trenčín je posledným slovenským krajským mestom, ktorého centrálne námestie neprešlo zásadnou rekonštrukciou. Termín začiatku obnovy Mierového námestia stále nie je známy. Momentálne sa čaká na stavebné povolenie, ktoré môže byť vydané až po doplnení plánu organizácie výstavby a čiastkovej dokumentácie verejného osvetlenia. Keďže náklady majú presiahnuť 1,8 milióna eur, nie je jej realizácia možná bez finančnej pomoci zvonka – eurofondov, prípadne iných zdrojov. „Z tohto dôvodu je ťažké odhadnúť časový horizont realizácie,“ uviedla hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Súčasťou rekonštrukcie má byť aj kompletná obnova inžinierskych sietí, ktoré sú v zlom stave. Trávu v strede historického námestia nahradí plocha z rezanej doskovej dlažby. Architekti navrhli zachovať všetky súčasné stromy a vysadiť ďalších vyše dvadsať. Pamiatkari požadujú rešpektovanie vývojovej etapy z prelomu 19. a 20. storočia, pretože väčšina fasád je z tohto obdobia. Súčasťou obnovy bude aj niekoľkomesačný archeologický výskum. Jeho cieľom je zdokumentovanie a zameranie všetkého, čo sa v centre Trenčína nájde, a ponechanie in situ (priamo na mieste).

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 10.02.2012