/en/article/21028/bratislava-rekonstrukcia-sng-sa-moze-zacat/ Bratislava: Rekonštrukcia SNG sa môže začať

Bratislava: Rekonštrukcia SNG sa môže začať

Dlhodobo plánovaná rekonštrukcia sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave sa môže začať. 30. 3. vydal končiaci minister kultúry Daniel Krajcer pokyn, aby SNG do 10. 4. predložila Ministerstvu kultúry SR (MK) presný harmonogram začatia rekonštrukčných prác a súvisiacich opatrení. Na kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu priestorov SNG je na tri roky vyčlenených 30 miliónov eur. Ako uviedol Krajcer, týmto rozhodnutím sa po vyše 10 rokoch čakania spúšťa rekonštrukcia SNG. Vláda totiž o nej po prvý raz rozhodla pred desaťročím.

Spomínaných 30 miliónov je podľa neho suma, ktorá má pokryť celú rekonštrukciu, potrebné stavebné úpravy a ďalšie výdavky. Myslí si, že definitívne náklady môžu byť aj nižšie, ak bude proces úsporný, možno aj o 20 %. „Je tu reálna možnosť, že zhruba po troch rokoch môže Slovensku a Bratislave pribudnúť po zrekonštruovanej Redute aj zrekonštruovaná SNG,“ dodal Krajcer s tým, že začatiu prác doteraz bránil nedostatok zdrojov v rozpočte MK SR.

Vláda SR v marci 2002 schválila návrh projektu Rekonštrukcie a modernizácie areálu SNG a program ich financovania na roky 2003 – 2009 ako rezortnej priority kapitoly MK SR. V rokoch 2003 a 2005 sa uskutočnili dve architektonické súťaže, prvá bez výsledku. SNG je na rekonštrukciu pripravená od roku 2005. Víťazný návrh zo súťaže z roku 2005 sa stal podkladom pre vypracovanie stavebného zámeru od autorov Martina Kusého a Pavla Paňáka. SNG má k dispozícii všetky stavebné rozhodnutia, ktoré sú stále právoplatné, ale nič sa nezačalo robiť. V roku 2009 bola modernizácia a dostavba areálu SNG v Bratislave pozastavená pre krízu.

 
 
Autor: SITA, Dátum 03.04.2012