/en/article/21109/spotrebne-uvery-by-ludia-brali-najviac-na-obnovu-byvania/ Spotrebné úvery by ľudia brali najviac na obnovu bývania

Spotrebné úvery by ľudia brali najviac na obnovu bývania

Približne dve tretiny ľudí by zo spotrebného úveru financovali rekonštrukciu bytu alebo domu. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu ČSOB, ktorý pre ňu uskutočnila spoločnosť TNS Slovakia, niečo cez 60 % Slovákov by si kúpilo nové zariadenie do domácnosti a viac ako polovica nové auto. Takmer tretina Slovákov by si vďaka spotrebnému úveru kúpila elektroniku a necelá pätina by zaplatila dovolenku. Prostredníctvom spotrebného úveru by si vedeli Slováci predstaviť preinvestovať aj vzdelanie. Sú aj takí, ktorí by dofinancovali svoj hypotekárny úver, prípadne splatili iné úvery.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že Slováci by peniaze najčastejšie zháňali v banke. Spotrebný úver od banky by využilo 44 % populácie, 36 % ľudí by si požičalo peniaze od rodiny a 7 % od priateľov a známych. Ľudia si nechajú aj poradiť. Viac ako polovica od pracovníka na pobočke, takmer tretina od rodiny a známych a necelá pätina by sa o spotrebných úveroch informovala na internetových stránkach bánk. TNS Slovakia uskutočnila tento prieskum pre ČSOB v lete minulého roka. Vzorku tvorilo 638 respondentov, ktorí mali 15 až 55 rokov a príjem viac ako 400 eur.

 
 
Autor: SITA, Dátum 19.04.2012