/en/article/21127/sabinov-namestie-s-obchodom-na-korze-dostava-modernu-podobu/ Sabinov: Námestie s Obchodom na korze dostáva modernú podobu

Sabinov: Námestie s Obchodom na korze dostáva modernú podobu

Slávne sabinovské námestie, na ktorom sa v lete 1964 nakrúcal oscarový film Obchod na korze, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Do mája by malo byť centrum mesta úplne hotové. Práce začali na jeseň v roku 2010 a celá stavba je prakticky dokončená. Prebiehajú ešte práce súvisiace s vodou, ktoré sa nedali robiť v mrazivých dňoch. Zmluva na celú rekonštrukciu bola podpísaná na sumu 1,222 mil. €. Sabinovská radnica na projekt nazvaný Rekonštrukcia mesta Sabinov získala z európskych fondov 95 % finančných prostriedkov, zvyšných 5 % prispelo mesto z vlastných zdrojov.

Ako informoval vedúci oddelenia výstavby, ÚP a životného prostredia Mestského úradu v Sabinove Peter Tuleja, najviac prác sa vykonalo na Námestí slobody, kde sa urobila kompletná rekonštrukcia východnej a západnej časti centrálneho parku. Ďalšie práce súviseli s obnovou hradobného múru na Ulici 17. novembra. Nejde o vrátenie jeho pôvodnej podoby, ale o odhalenie severného mestského opevnenia s jeho prezentáciou nad úroveň terénu do výšky asi 35 cm. Pod hradbami vybudovali chodník, čím vznikla nová vychádzková zóna. Súčasťou projektu bola výstavba priľahlých chodníkov s osvetlením a zeleňou, nového parkoviska s kapacitou 22 miest na Ulici 17. novembra a rekonštrukcia jestvujúcich parkovísk.

Tuleja pripomenul, že cez terajší park viedol v minulosti mlynský náhon. Architekt zapracoval do projektu tento prvok, keď v jeho hornej časti naprojektoval fontánku, do ktorej bude neustále vyvierať voda. Odtiaľ potečie plytkým kamenným žľabom pozdĺž parku až do šachty v južnej časti. Potrubím sa odtiaľ vráti späť, čím vznikne neustála cirkulácia vody. Niektorí Sabinovčania kritizujú veľa kameňa vo vynovenom parku. Tuleja je presvedčený, že keď sa zazelenajú stromy a tráva, tento dojem sa rozplynie.

 
 
Autor: SITA, Dátum 24.04.2012