/en/print/11859/ceska-premiera-energy-globe-award/ Česká premiéra Energy Globe Award
Česká premiéra Energy Globe Award

Česká premiéra Energy Globe Award

Zhruba za měsíc budou slavnostně vyhlášeni první čeští vítězové soutěže Energy Globe Award, celosvětové soutěže energeticky úsporných projektů. Soutěž, sponzorovaná energetickou společností E.ON, má za sebou už osm ročníků, má široký mezinárodní záběr a je skutečně prestižní – na posledním vyhlašování jejích výsledků v Bruselu se v auditoriu sešli i takové osobnosti jako Kofi Annan, Michail Gorbačov či Manuel Barroso, předseda Evropské komise. Podle pořadatelů úspěšně proběhlo i její první národní kolo v České republice. „Pro mě osobně bylo udivující, kolik a jak kvalitních projektů se v soutěži sešlo,“ říká Wolfgang Neumann, který je zakladatelem soutěže.

O národní ceny Energy Globe Award v Ćesku zápolilo celkem 106 projektů, které byly buď kompletně, nebo alespoň částečně zrealizovány, když do soutěže se v termínu od 1. května do 31. července mohli přihlásit zájemci z řad firem, odborné i široké veřejnosti. Všechny projekty jsou v národních soutěžích i finálním mezinárodním klání rozděleny do pěti kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. V České republice bude navíc udělena ještě zvláštní cena v kategorii Obec, určená komunální instituci, jež se zapojuje do projektů v oblasti ekologie, úspor energií či využívání obnovitelných zdrojů.

Pro každou kategorii vybrala odborná komise po třech nejlepších projektech do užší nominace, z těchto 18 projektů se pak budou rekrutovat vítězové. Celkový vítěz národního kola soutěže ovšem bude vybrán až přímo na slavnostním vyhlašování výsledků, a to jeho přímými účastníky, tedy diváky. Slavnostní galavečer s vyhlášením nejlepších projektů Energy Globe Award ČR powered by E.ON se uskuteční ve čtvrtek 27. listopadu na výstavišti v Brně, a to pod záštitou premiéra české vlády Mirka Topolánka.

Motivace organizátorů je zřejmá a je odpovědí na celosvětový trend energetických a surovinových úspor v zájmu takového hospodářského a společenského rozvoje, který neubude ohrožovat přírodu a životní prostředí. „Naší snahou je informovat a motivovat veřejnost v hospodárném využívání energií a díky podobným akcím toto téma občanům České republiky zatraktivnit,“ říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika, která tento projekt do České republiky přináší. Jinými slovy popsal ideu soutěže její zakladatel Wolfgang Neumann: „Pojem trvale udržitelný rozvoj si můžeme definovat jako cíl předat přírodu, kterou jsme obdrželi od našich předků, našim potomkům ve stejném stavu.“

Elektrárna v zábradlí

Pětičlenná porota (zakladatel soutěže Wolfgang Neumann, GEG, Irena Plockova, MMR, Jan Škorpil, Západočeská univerzita, Martin Škopek a Roman Šubrt, Energy Consulting) vybírala z palety projektů, které měly věcně velmi široký záběr. Mezi vysloveně technickými projekty podle slov Romana Šubrta porotu zaujala hlavně solární elektrárna instalovaná na zábradlí lodžie panelového domu, ale o ceny se ucházejí i projekty typu odborného časopisu či půjčovna automobilů na plynový pohon.

Nominované projekty (podle kategorií)

Země
Oheň Voda Vzduch Mládež Obec
 
Autor: SF / pb, Dátum 22.10.2008