/en/print/20752/zlate-moravce-prokurator-podal-protest-pre-rekonstrukciu-lukaciho-vily/ Zlaté Moravce: Prokurátor podal protest pre rekonštrukciu Lukáčiho vily

Zlaté Moravce: Prokurátor podal protest pre rekonštrukciu Lukáčiho vily

V súvislosti s rekonštrukciou Lukáčiho vily v Zlatých Moravciach podal okresný prokurátor v Nitre protest. Poukázal v ňom na to, že mestský stavebný úrad rekonštrukciu povolil napriek tomu, že nemal…

V súvislosti s rekonštrukciou Lukáčiho vily v Zlatých Moravciach podal okresný prokurátor v Nitre protest. Poukázal v ňom na to, že mestský stavebný úrad rekonštrukciu povolil napriek tomu, že nemal záväzné stanovisko krajského pamiatkového úradu. Funkcionalistická budova z 30. rokov 20. storočia sa pritom nachádza v pamiatkovej zóne mesta. „Stavebný úrad vyhovel protestu prokurátora, opatrenie zrušil a vo veci sa naďalej koná,“ informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Nitre Ján Ludva. V súčasnosti beží konanie o dodatočnom povolení stavby.

Vilu zrekonštruoval Krajský školský úrad v Nitre na účely centra pedagogicko-psychologického poradenstva. Na nevhodné stavebné úpravy upozornil pamiatkarov študent dejín umenia zo Zlatých Moraviec Richard Pročka. „Vznikli tam dokonca nové priečky, menili sa podlahy, okná, dvere a aj detaily – napríklad lustre či stojan na dáždniky. Všetky originálne kusy z čias založenia vily sú teraz nenávratne preč,“ povedal.

Pamiatkari sa vecou začali zaoberať a zrealizované úpravy vyhodnotili ako nevhodné, zároveň podali podnet na prokuratúru. Aký bude ich ďalší postup a či udelia nejaké sankcie, komentovať nechcú. „Prípad je momentálne v štádiu objasňovania, a preto nie je možné robiť žiadne závery, navyše vôbec nie také, ktoré by konkretizovali prípadné udelenie sankcie,“ povedala riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Nitre Anna Valeková.

Krajský školský úrad sa odvoláva na to, že mesto k ohláseným stavebným úpravám nemalo žiadne námietky a s ich realizáciou súhlasilo. Prednostka úradu Krisztína Százová vo svojom stanovisku poukázala na to, že budova bola pred opravou v zlom technickom stave. K rekonštrukcii podľa nej pristupovali s citom a v rámci svojich finančných možností rozpadávajúcu sa budovu zachránili. Mesto sa k téme nevyjadrilo.

 
Autor: SITA, Dátum 13.02.2012