/en/article/16017/architekt-odpadu-vychazi-na-dvd/ Architekt odpadu vychází na DVD

Architekt odpadu vychází na DVD

Dokumentární film režiséra Olivera Hodge Architekt odpadu vstoupil do českých kin loni na Den pro životní prostředí 5. června – do dnešního dne ho v českých kinech navštívilo celkem 5000 diváků a film dokonce získal Velkou cenu a cena diváků na MFF Ekofilm 2009. Distribuční společnost Aerofilms ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí nyní vydává film Architekt odpadu na DVD. DVD mimo samotného filmu s českými titulky obsahuje bonusový materiál, který například zahrnuje pozdrav hlavní postavy filmu Michaela Reynoldse českému publiku. Tento pozdrav byl promítnut během premiéry 5. června v kině Světozor. DVD vychází ve speciální ekologické edici. Obal je vyroben z plně recyklovaného materiálu.

Film pojednává o Američanu Michaelu Reynoldsovi, kterého lze bez nadsázky a také bez urážky nazvat nejvýznamnějším světovým „architektem odpadu“. Přes tři desítky let s úspěchem staví velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. K jejich stavbě využívá staré pneumatiky, plechovky od piva, skleněné láhve a další materiál považovaný za odpad. Z nich postavil mnoho neuvěřitelně originálních domů. Některé vypadaly jako středověké hrady, jiné jako pyramidy, spoustu z nich poháněly obrovské větrné turbíny.

Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. Film je plný barev a záběrů stavby jeho originálních domů, ale také zobrazuje jeho jednání s úředníky a boj s nepochopením v USA.

Více informací o filmu na www.aerofilms.cz/architektodpadu

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 27.01.2010