/en/article/11758/blickfang-08-a-designova-metropole-viden/ BLICKFANG 08 a designová metropole Vídeň
BLICKFANG 08 a designová metropole Vídeň

BLICKFANG 08 a designová metropole Vídeň

Rakouské hlavní město bude od 17. – 19. října 2008 metropolí designu. Vídeňský veletrh designu BLICKFANG se koná letos již po páté. Vídeň se tak řadí ke Štutgartu, Curychu a Tokyu, městům která tento designový festival již několik let pořádají. Ve vídeňském MAKu se při této příležitosti sejde na 140 návrhářů z celého světa. Na modních molech bude představeno dvanáct návrhářů z Vídně, Basileje, Berlína a Hamburku, a dokonce i z dalekého Sydney. Kreativita, úsilí a tvrdá práce nezůstane nedoceněna. Tajemství, kdo se stane letošním vítězem soutěže BLICKFANG Designpreis, bude odhaleno již při slavnostním zahájení 17. října. Udělena bude i cena MAK Design Shop Award. Zlatým hřebem bude kolekce „Wien Products Collection 08“. Jedná se o prezentaci výsledků spolupráce tradičních vídeňských podniků a mladých domácích návrhářů a návrhářek. Kolekce budou k prodeji na stánku Wien Products architekta Josefa Embachera.




Neodmyslitelnou součástí je též tzv. Special-Corner, prostor věnovaný jednomu vybranému hostu. V roce 2005 byl „Special-Corner“ věnován Holanďanům, rok poté Istanbulu a v roce 2007 portugalským tvůrcům. V osmičkovém roce je tu „Sydney-Corner“, speciálním hostem v roce 2008 je totiž australská metropole Sydney. Letos poprvé se uskuteční unikátní prezentace architektury. Na programu je umění stavitelství, inspirace, ale také diskuze se samotnými architekty. V obchodech a buticích čekají na zájemce neodolatelné designové kousky.




Letos poprvé byl otevřen první online obchod veletrhu „BLICKFANG online Shop“. Třídennní festival designu se koná ve vídeňském MAK – Rakouském muzeu užitého umění, které se tak promění v designový obchodní dům, módní molo a v základnu setkání a diskuze návrhářů.

Více na www.blickfang.com/wien nebo na http://shop.blickfang.com.

MAK – Österreichisches Museum für Angewandte Kunst 1010 Vídeň, Weiskirchnerstrasse 3, www.mak.at.

Další ze specialit tohoto ročníku:
Design z Curychu – ve spolupráci s agenturou Zürich Tourismus byla připravena prezentace švýcarského designového nábytku.
Poznávání umění s Autem roku 2008 – FIAT prezentuje ve Vídni svůj legendární FIAT 500 Brunch s architekty.






Fotografie: Blickfang 08

 
 
Autor: COMPRESS/SF, Dátum 07.10.2008