/en/article/11859/ceska-premiera-energy-globe-award/ Česká premiéra Energy Globe Award
Česká premiéra Energy Globe Award

Česká premiéra Energy Globe Award

Zhruba za měsíc budou slavnostně vyhlášeni první čeští vítězové soutěže Energy Globe Award, celosvětové soutěže energeticky úsporných projektů. Soutěž, sponzorovaná energetickou společností E.ON, má za sebou už osm ročníků, má široký mezinárodní záběr a je skutečně prestižní – na posledním vyhlašování jejích výsledků v Bruselu se v auditoriu sešli i takové osobnosti jako Kofi Annan, Michail Gorbačov či Manuel Barroso, předseda Evropské komise. Podle pořadatelů úspěšně proběhlo i její první národní kolo v České republice. „Pro mě osobně bylo udivující, kolik a jak kvalitních projektů se v soutěži sešlo,“ říká Wolfgang Neumann, který je zakladatelem soutěže.

O národní ceny Energy Globe Award v Ćesku zápolilo celkem 106 projektů, které byly buď kompletně, nebo alespoň částečně zrealizovány, když do soutěže se v termínu od 1. května do 31. července mohli přihlásit zájemci z řad firem, odborné i široké veřejnosti. Všechny projekty jsou v národních soutěžích i finálním mezinárodním klání rozděleny do pěti kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. V České republice bude navíc udělena ještě zvláštní cena v kategorii Obec, určená komunální instituci, jež se zapojuje do projektů v oblasti ekologie, úspor energií či využívání obnovitelných zdrojů.

Pro každou kategorii vybrala odborná komise po třech nejlepších projektech do užší nominace, z těchto 18 projektů se pak budou rekrutovat vítězové. Celkový vítěz národního kola soutěže ovšem bude vybrán až přímo na slavnostním vyhlašování výsledků, a to jeho přímými účastníky, tedy diváky. Slavnostní galavečer s vyhlášením nejlepších projektů Energy Globe Award ČR powered by E.ON se uskuteční ve čtvrtek 27. listopadu na výstavišti v Brně, a to pod záštitou premiéra české vlády Mirka Topolánka.

Motivace organizátorů je zřejmá a je odpovědí na celosvětový trend energetických a surovinových úspor v zájmu takového hospodářského a společenského rozvoje, který neubude ohrožovat přírodu a životní prostředí. „Naší snahou je informovat a motivovat veřejnost v hospodárném využívání energií a díky podobným akcím toto téma občanům České republiky zatraktivnit,“ říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika, která tento projekt do České republiky přináší. Jinými slovy popsal ideu soutěže její zakladatel Wolfgang Neumann: „Pojem trvale udržitelný rozvoj si můžeme definovat jako cíl předat přírodu, kterou jsme obdrželi od našich předků, našim potomkům ve stejném stavu.“

Elektrárna v zábradlí

Pětičlenná porota (zakladatel soutěže Wolfgang Neumann, GEG, Irena Plockova, MMR, Jan Škorpil, Západočeská univerzita, Martin Škopek a Roman Šubrt, Energy Consulting) vybírala z palety projektů, které měly věcně velmi široký záběr. Mezi vysloveně technickými projekty podle slov Romana Šubrta porotu zaujala hlavně solární elektrárna instalovaná na zábradlí lodžie panelového domu, ale o ceny se ucházejí i projekty typu odborného časopisu či půjčovna automobilů na plynový pohon.

Nominované projekty (podle kategorií)

Země
  • Energeticky úsporný projekt EPC v pekárně PENAM Rosice
    Předkladatel: Energ, spol. s.r.o.
    Projekt úsporných opatření realizovaných metodou Energy performace contracting (EPC). V rámci tohoto projektu byla nahrazena centrální výroba páry s předávacími stanicemi lokální výrobou potřebného tepla. Zároveň byly zrušeny rozvody tepla. Byly instalovány spalinové výměníky pro využití odpadního tepla z výrobních procesů pro přípravu teplé vody a vytápění. Byla provedena instalace kompletního systému měření a regulace včetně monitoringu.
  • REP HOUSE – energeticky pasivní rodinný dům v Moravanech u Brna
    Předkladatel: Miloš Kalousek
    Stavba pasivního rodinného domu je prováděna ve stylu „pasivní, a přesto levný“. Pozornost je také věnována potřebě tzv. zabudované (šedé) energie stavebních materiálů a výrobků.
  • Energeticky úsporný obchod v Žatci
    Předkladatel: TESCO Stores ČR a.s.
    Novostavba obchodního domu, kde byla věnována zvýšená pozornost ekologii stavby. V objektu byla realizována řada nadstandardních energetických opatření, například noční vychlazování objektu venkovním vzduchem, snížení intenzity základního osvětlení v kombinaci s lokálním osvětlením dle potřeby, využívání odpadního tepla z chlazení potravin na přípravu teplé vody, instalace vstupních zákaznických dveří omezujících tepelné ztráty větráním apod.
Oheň
  • Centrální kotelna na štěpky pro vytápění a zásobování TUV
    Předkladatel: 2 arch s.r.o. (Prostějov)
    Na tomto projektu je zajímavé to, že kotelna slouží zároveň pro vytápění rodinných domků v obci a participace občanů při provozu zařízení.
  • Výroba elektrické energie ze zábradlí panelového domu
    Předkladatel: Jakub Mottl – Plzeň
    Na vnější straně zábradlí lodžie je osazeno 7 fotovoltaických panelů pod vertikálním úhlem 85 stupňů. Vyrobená elektrická energie z panelů je vedena do měniče napětí, odkud elektřina poté putuje přes elektroměr ze systému a spotřebovává se v bytové jednotce nebo na jiném místě. Ročně tento balkon vyrobí 626 KwH.
  • Vytápění budov biomasou s účinností přes 95%
    Předkladatel: Petr Měchura (AVE Bohemia, s.r.o.)
    Projekt obsahuje koncepční řešení krbu s vnitřním výměníkem zvyšující účinnost krbu na úroveň sofistikovaných kotlů. Je založené na skutečnosti, že vhodně zvolenými výměníkovými plochami a využitím tepelné ztráty vzniklé vyzařováním do prostoru lze výrazně zvýšit účinnost lokálních topidel.
Voda
  • Filtrace odpadních vod z výroby nitrocelulózy
    Předkladatel: Synthesia, a.s. (Pardubice)
    Projekt je založen na filtraci odpadní vody při výrobě nitrocelulózy pomocí mikrosíťového filtru, který odděluje z odpadních vod vlákna a vrací je zpět do výroby.
  • Optimalizace výroby a distribuce teplé vody
    Předkladatel: qzp, s.r.o (Zdeněk Pospíchal)
    Komplexní systémové řešení spotřeby vody aplikovatelné na různé objekty.
  • Výměna technologie na MVE Mlýn Čelákovice
    Předkladatel: Mlýn Čelákovice, spol. s.r.o.
    Realizací projektu dojde k vyššímu využití povoleného nakládání s vodami z řeky Labe ze současných 8,8m3/s na 12,2m3/s. Celkový instalovaný výkon MVE se zvýší ze současných 150kW na 210kW.
Vzduch
  • Autopůjčovna CNG
    Předkladatel: Pražská plynárenská, a.s.
    Zřízení autopůjčovny s využitím vozidel na zemní plyn.
  • Redakce Alternativní energie
    Předkladatel: České ekologické managerské centrum
    Projektem je v tomto případě odborný časopis o obnovitelných zdrojích energie a o energetických úsporných opatřeních Alternativní energie.
  • Autobus s palivovými články
    Předkladatel: Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. (Husinec)
    Projekt využití palivových vodíkových článků pro pohon autobusu.
Mládež
  • Hydrologií a měřením ozónu až za hranice města
    Předkladatel: ZŠ Třebíč
    Žáci v rámci vyučování provádí hydrologická a meteorologická měření na řece Jihlavě.
  • Minipark obnovitelných zdrojů energie
    Předkladatel: Západočeská univerzita v Plzni
    Jde o výukový minipark obnovitelných zdrojů umístěný na střeše budovy školy. Jsou zde umístěny různé zdroje tepla (solární kolektory, tepelné čerpadlo vzduch-vzduch) a zdroje pro výrobu elektřiny (fotovoltaické články, malá větrná elektrárna).
  • Stirlingův motor
    Předkladatel: VOŠ a Střední průmyslová škola (Žďár nad Sázavou)
    Jde o projekt demonstrace Stirlingova motoru (teplovzdušný motor) včetně jeho výroby studenty.
Obec
  • Pořízení ekologického vytápění pro obec Němčovice
    Předkladatel: Obec Němčovice
    Projekt instalace tepelného čerpadla pro vytápění bytového domu, kanceláří OÚ, knihovny a hasičské zbrojnice. Obec zároveň poskytuje dotace na výměnu starých kotlů za nové zplyňovací a na biomasu a dále na pořízení vytápění z obnovitelných zdrojů a na rekonstrukci komínů.
  • Centrální obecní vytápění na biomasu
    Předkladatel: Obec Měňany
    Obecní kotelna se třemi kotli na biomasu. Rozvod tepla má 70 odběrných míst. Jako palivo slouží štěpka z vlastní výroby a předpokládá se využití i dalších zdrojů, např. šťovíku.
  • Energeticky soběstačná obec Kněžice
    Předkladatel: Obec Kněžice
    Teplofikace obce spolu s kogenerační výrobou elektřiny. V projektu je obsažena i výrobna pelet, bioplynová stanice, čistička odpadních vod.
 
 
Autor: SF / pb, Dátum 22.10.2008