/en/article/13438/architektura-portugalsko-za-hranicemi-portugalska-nova-vystava-v-gjf/ Architektura: Portugalsko za hranicemi Portugalska - nová výstava v GJF

Architektura: Portugalsko za hranicemi Portugalska - nová výstava v GJF

Tento týden bude v Galerii Jaroslava Fragnera zahájena nová, tak trochu neplánovaná výstava Architektura: Portugalsko za hranicemi Portugalska. Jedná se o projekt převzatý z berlínské galerie Aedes, kde výstavu v minulém měsíci zahájil sám portugalský prezident Prof. Dr. Anibal Cavaco Silva. Právě z jeho iniciativy se portugalská architektura po mnoha letech od své velké přehlídky v DAM – Deutsches Architekturmuseum (German Museum of Architecture) ve Frankfurtu roku 1997 opět vrátila do Německa.

Výstavu připravila Portugalská komora architektů, těžiště představují projekty portugalských architektů v zahraničí. Kurátor, portugalský architekt Ricardo Carvalho, chtěl především zdůraznit silný dosah a vliv současné portugalské architektury v mezinárodním prostředí a vyzdvihnout její vitalitu a moderní formalní výraz.

Výstava ukazuje na znaky portugalské architektury – jako výraz stavební kultury, kdy jsou architekti schopni kritiky a integrace se zvláštním citem pro regionální kontext stavebních projektů a jejich rozdílných požadavků. V průběhu ustanovení mezikulturního dialogu si úspěšně udržela svou individuální hodnotu a působivost.

To, co vybrané projekty na výstavě spopojuje, je manifestace svébytného způsobu tvorby, manifestace schopnosti reagovat na všechny problémy, transformovat svědectví architektonických činností v každém koutě země.

Pro mnohé bude tato výstava jenom potvrzením této periferní kuriozity nebo vitality; pro jiné to bude inspirující otevření nových světů. Jinými slovy: příklad, jak může architektura adaptovat, prosazovat a legitimizovat sebe samu v globálním světě, vytvořeném z tolika četných a rozdílných světů.

Architekti zastoupení na výstavě:
Álvaro Siza, Eduardo Souto de Moura, Inês Lobo a Pedro Domingos, Atelier do Corvo, Gonçalo Byrne, Ricardo Bak Gordon, José Adrião, SAMI Arquitects, Aires Mateus, Carrilho da Graça, Promontório Arquitectos, João Mendes Ribeiro, ARX Portugal, RISCO, Graça Dias a Egas José Vieira, Pedro Reis, Flávio Barbini a Maria João Silva Barbini.

Výstava se bude konat v Lapidáriu Betlémské kaple, Betlémské nám. 5a, Praha 1, od 17.4. do 4.6.2009. Více info na www.gjf.cz.

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 14.04.2009