/en/article/14811/viden-postavi-cyklodalnici-za-48-mil-eur/ Vídeň postaví cyklodálnici za 4,8 mil. eur

Vídeň postaví cyklodálnici za 4,8 mil. eur

Podél malé říčky Wienfluss, která Vídní protéká od západu metropole a v centru se vlévá do toku Donaukanal, existuje již nyní v některých úsecích cyklostezka. Vídeňská radnice se rozhodla prodloužit stávající trasu o délce 2,3 km o nový úsek dlouhý 3,5 kilometru. Celý projekt prodloužené cyklostezky ponese název Wiental-Highway, podle údolí řeky Wienfluss, ve kterém cyklodálnice povede. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 4,8 mil. eur (cca 124 mil. korun).

Realizací projektu chce vídeňská radnice potvrdit svou snahu o podporu cyklistiky jako plnohodnotné součásti městské dopravy. „Zatímco v České republice je cyklistika chápána převážně jako cykloturistika a zasazena do oblasti víkendových a výletních aktivit, je kolo ve Vídni běžný dopravní prostředek jako je auto nebo tramvaj,“ říká ředitel Kontaktní kanceláře města Vídně Compress Jan Krčmář. „Vídeň chce do roku 2015 docílit zvýšení podílu cyklistů na celkové dopravě z pěti na osm procent. Na některých místech, například na známé nákupní třídě Mariahilfer Straße činí podíl cyklistů na dopravě již nyní dvacet procent,“ dodává Krčmář.

Nová cyklostezka, která bude přístupná i chodcům, má být široká čtyři metry. Několik nájezdů spojí novou cyklodálnici se stávajícími cyklostezkami mimo koryto řeky Wienfluss. „Výstavba vysoce kvalitních a přednostních cyklostezek je hlavní komponentou naší strategie podpory cyklodopravy,“ říká vídeňský radní pro dopravu Rudi Schicker.

Vizualizace budoucí cyklo-dálnice Wiental-Highway Copyright: AXIS

 
 
Autor: COMPRESS/SF, Dátum 14.08.2009