/en/article/14932/nove-haje-vitezne-projekty-studentske-architektonicko-urbanisticke-souteze/ Nové Háje - vítězné projekty studentské architektonicko-urbanistické soutěže

Nové Háje - vítězné projekty studentské architektonicko-urbanistické soutěže

1. ročníku studentské architektonicko-urbanistické soutěže s názvem „Metamorfóza městského prostoru“ pořádané architektonickou a projekční kanceláří HELIKA, a.s. se zúčastnili studenti architektury ČVUT v Praze a Katedry architektury Technické univerzity v Liberci. Cílem soutěže bylo navrhnout co nejvhodnější řešení území klasického sídliště, budovaného v 60. – 80. letech minulého století. V porotě soutěže zasedli Akad. arch Vladimír Kružík, Ing. arch. Jana Janíková a Doc. Ing. arch. Tomáš Brix.

Celková výměra pozemku zadaného pro architektonicko-urbanistické řešení činí cca 24.500 m2 a nachází se v těsné blízkosti stanice metra Háje. Význam území tkví v tom, že funguje jako komunikační uzel celé přilehlé oblasti. Cílem soutěže bylo najít zcela nové, neotřelé architektonicko-urbanistické řešení dané lokality pomocí kombinace odlišných městských funkcí – bydlení, administrativa, obchod a jiné. Požadované řešení mělo představovat inovativní, adekvátní a zároveň citlivý koncept pro území v těsné návaznosti na stanici metra linky „C“ Háje. Nová výstavba společně se stávající zástavbou v okolí stanice metra má plnit funkci městského centra pro danou oblast.

Porota ocenila 3 účastníky soutěže a udělila jednu zvláštní cenu.

1. místo a 30.000 Kč získali Markéta Sekerová a Jan Slanina z Fakulty architektury ČVUT. Významným přínosem jejich soutěžního návrhu jsou nové podněty, které urbanisticky komplexně řeší celé území budoucího centra Nové Háje.

2. místo a 20.000 Kč patří Tereze Dědkové z Katedry architektury TU v Liberci. Tento soutěžní návrh byl oceněn pro snahu koncepčně řešit území vložením nové pěší úrovně, která spojí celé území, dnes rozdělené komunikací Opatovská na severní a jižní část, do jednoho městského prostoru, který má ambici vnést do prostoru sídliště odlišné kompoziční přístupy.

3. místo a 10.000 Kč bylo uděleno Miroslavu Klofáčovi a Radovanu Vacíkovi z Fakulty architektury ČVUT. Přínosem jejich soutěžního návrhu je lapidární architektonická kompozice, která se snaží řešit dnešní chaotický stav lokality bez zbytečných architektonických gest.

Návrh oceněný zvláštní cenou mimo soutěž zpracoval Ing. Jakub Bešťák z Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Architektonická a projekční kancelář HELIKA, a.s. již zpracovala variantní návrh koncepce území, který je součástí plánované revitalizace tohoto městského prostoru. Proto je zajímavé porovnání vizí studentů, kteří v podstatě nejsou omezováni finančními prostředky, s návrhem připraveným profesionálními architekty, kteří pracují s reálným prostředím včetně souvisejících požadavků na budoucí výstavbu.

Obrázky:

  1. Řešené území
  2. Vítězný návrh Markéty Sekerové a Jana Slaniny
  3. Návrh Terezy Dědkové
  4. Návrh Miroslava Klofáče a Radovana Vacíka
  5. Zvláštní cenu získal návrh Jakuba Bešťáka
 
 
Autor: SF / zs, Dátum 03.09.2009