/en/article/15301/designblok-09-bilancuje/ Designblok ´09 bilancuje

Designblok ´09 bilancuje

V šesti dnech, od 6. do 10. října v Praze proběhl letošní, již jedenáctý ročník mezinárodní přehlídky Designblok. Letos byly „dny designu v Praze“ opět trochu jiné, především se centrem dění staly Holešovice, jakkoli ani Karlín, který byl středobodem v minulých letech, nepřišel zkrátka. Stejně jako v minulosti byl ale i letošní Designblok skutečně pestrou a různorodou přehlídkou, která podle mnohých už snese srovnání s obdobnými akcemi v zahraničí.

Celkem dvě stovky prezentací, výstav a přehlídek, a to na na více než 60 místech po celém území české metropole, rozděleném na několik zón (Holešovice, Karlín, Staré a Nové Město). Jak už bylo zmíněno, pozornost organizátora a nepochybně i auditoria byla koncentrována na část sedmého pražského obvodu – Holešovice. Tady návštěvník našel obě Superstudia, první v budově Classic 7, druhé v areálu A7 v Holešovickém pivovaru. Shodou okolností jde o dva projekty takřka nové, v obou případech vzniklé částečnou revitalizací starých průmyslových objektů. Jejich prostory a samozřejmě řadu dalších (např. budovy ČS v Rytířské ulici, či pavilon lemurů v pražské ZOO) využilo 125 designérských studií, designérů, škol a institucí, 24 módních návrhářů a 163 obchodních společností, specializovaných na design, interiérovou tvorbu a módu. V záplavě jmen firem, studií, ateliérů a designérů se i profesionál orientoval obtížně, rozhodně letošní Designblok přilákal jak „celebrity“ oboru, tak i mladé začínající tvůrce.

Křehký / UNG7

Očima profesionálů

Designblok jako v předchozích letech samozřejmě přilákal řadu profesionálních návštěvníků, těch, kteří s designem tak či onak mají něco společného pracovně – designérů, architektů, projektantů apod. Jejich názory, z nichž vám přinášíme malý výběr, nepochybně jsou – právě pro „kvalifikaci“ a také možnost porovnávat – zajímavým odrazem výsledků přehlídky.

scandium / VŠUP

Celkové pojetí a atmosféra v Superstudiu Classic 7 byla vynikající a plně srovnatelná s obdobnými renomovanými akcemi na „evropské úrovni“, třeba s berlínským DMY. Svým způsobem byl zajímavý a vzrušující expoziční mix z již zavedených (a patřičně drahých) značek v protikladu se začínajícími nadšenci, nekomerčně a alternativně naladěnými studenty a mladými design studii usilujícími se prosadit. Rozdíl je možná ve výběru vystavujících – v Berlíně, ale i v Miláně je výběr z „neznámých“ velmi cíleně, zodpovědně a koncepčně prováděn skupinou renomovaných autorit, u Designbloku to tak nepůsobilo… Některé expozice přece jen působily příliš improvizovaným a náhodným dojmem, tu a tam mohl mít návštěvník i pocit, že se vetřel na cizí mejdan, kde není vítán. Druhé Superstudio A7, v bývalém holešovickém pivovaru, bylo naproti tomu pocitově spíše zklamáním. Exponáty se ve stavbě bývalé spilky jaksi ztrácely a nepůsobily ani překvapivě, ani svěže. Celkový dojem mírně řečeno rozpačitý.

Boadesign / Patrik Illo / Zdeněk Vacek + Daniel Pošta

Expozice Scandium – skandinávský design nabídla vzhledem k velkorysé propagaci trochu málo. Superstudio Classic 7 přineslo hodně nápadů, ale bylo spíš zaměřeno na drobnosti jako šperky, samolepky, placky atd. Chybělo mi více solitérních artefaktů zaměřených na praktickou stránku věci. V Superstudiu A7 jako výstavní prostory sloužily nedokončené loftové byty, což se ukázalo jako naprosto nevhodné. Relativně malé prostory nestačily pojmout nápor návštěvníků; výstavy se logicky odehrávaly i v patře dvoupodlažních bytů, dostupném po relativně stísněných točitých schodech. Miniaturní výstavní plochy budoucích bytů logicky neposkytly dostatečný prostor pro prezentaci jednotlivých tvůrců – vznikla tak nepřesvědčivá prezentační torza.

Raw Edges / Plug / Electrolux

Myslím, že český design si nestojí zas tak špatně a ne nadarmo se o naší malé zemi říká, že v malém hrnečku se voda vaří mnohem rychleji. Problém však je se vstupem a prezentací mladých designérů do reality. Ve Švédsku je podpora takovýchto umělců postrkována nejen soukromými sektory, ale i státem samotným.

hotový interier / Citybikes / Botas

Forma letošního Desigbloku se mi zdála dobrá. Z expozic v Superstudiu A7 bych vyzdvihl především den otevřených dveří v miniloftu „zoo ssa7“. Přesto, že nejsem zoolog a jednotlivé druhy zvířat od sebe těžko rozeznám, prohlídka mě opravdu bavila. Celkově mne ale Designblok 09 spíše trochu zklamal. K vidění bylo neskutečné množství celkem zbytečných titěrných udělátek, také hader se letos urodilo nadbytek. Občas ale byly k vidění zajímavé věci, třeba skládací Gocykl.

ELTON hodinářská / Melissa / Superstudio / Quicksilver

V rámci letošního designbloku se představily i textilní designéra Lucie Mareš a šperkařka Marie Silondi. Přehlídka jejich prací akcentovala krásu renesančních žen, byla maličkým divadelním představením – jakousi etudou ze světa módy. Obě designérky nezůstaly své pověsti nic dlužny – oblékly a šperky vyzdobily své modelky mile extravagantně.

Makink & Bey / Hipposdesign / Bene / Old school / Fake it easy / Lucie Mares & Marie Silondi

Kdo na Designbloku zvítězil

Na závěrečné Design Lovers Party v klubu SaSaZu byly vyhlášeny Ceny šéfredaktorů za nejlepší počiny letošního Designbloku v celkem 14 kategoriích.

  1. Nejlepší kolekce nábytku: Process
  2. Nejlepší kolekce bytových doplňků: Tomáš Král, kolekce Plug
  3. Nejlepší kolekce svítidel: Boadesign
  4. Nejlepší kolekce šperků: Markéta Richterová
  5. Nejlepší módní kolekce: Pavel Ivančic, kolekce The Unrelated Twin
  6. Nejlepší nový výrobek: Treasury Table, design Lucie Koldová pro Process
  7. Nejlepší prototyp designéra: Hipposdesign (Radim Babák, Ondřej Tobola) pro Foga – svítidlo, vázy
  8. Nejlepší prezentace výrobce: Botas
  9. Nejlepší presentace designéra, designérského studia: Zdeněk Vacek, Daniel Pošta
  10. Nejlepší prezentace obchodu: Vitra v ZOO, koncept Daniel Piršč
  11. Nejlepší prezentace módního butiku: DNB – denisanová
  12. Nejlepší školní prezentace: VŠUP v Praze Ateliér K.O.V. Evy Eisler
  13. 1Nejlepší výstavní projekt: Whitefruits a Maestrokatastrof
  14. Speciální cena za mimořádný počin mimo kategorie: Quiksliver

Porota Cen šéfredaktorů zasedala v tomto složení: BLOK: Jiří Macek, Dolce Vita: Jan Králíček, Danica Kovářová, Designum: Lubica Pavlovičová, H.O.M.i.E: Jana Ciglerová, Marianne Bydlení: Pavlína Blahotová, Moderní Byt: Petr Tschakert, Rezidence: Jaromíra Slavíková, designboom: Andrea Chin /Itálie/, designguide.cz: Jana Zielinski, czechdesign.cz: Jan Vinšová.

Foto: zs

 
 
Autor: SF / zs, pb, Dátum 20.10.2009