/en/article/21061/na-stavbu-mosta-v-trencine-dohliadne-dopravoprojekt/ Na stavbu mosta v Trenčíne dohliadne Dopravoprojekt

Na stavbu mosta v Trenčíne dohliadne Dopravoprojekt

Autorský dozor pri stavbe nového cestného mosta v Trenčíne bude počas 3 rokov vykonávať bratislavská spoločnosť Dopravoprojekt, a.s. Slovenská správa ciest (SSC) ako investor vybrala firmu vo verejnej súťaži spomedzi 3 predložených ponúk cez elektronickú aukciu. Za poskytovanie uvedenej služby cestári zaplatia 59,3 tis. € bez DPH, pričom predpokladaná cena zákazky bola 65 tis. eur bez DPH. SSC informovala o výsledku tendra vo Vestníku VO.

„Most by sa mal dostavať do jesene 2014, ale podľa toho, ako sa vyvíja intenzita prác na stavbe, bude to kratšie. Počítame, že bude postavený už v jarných mesiacoch 2014, možno vo februári. A keďže je to zimný mesiac, očakávam, že by to mohlo byť už na Vianoce 2013,“ povedal generálny riaditeľ SSC Pavel Pavlásek. Ako pripomenul, Trenčín spolu s Prešovom sú z hľadiska dopravy v krajských mestách na tom najhoršie.

Trenčín má iba jeden funkčný cestný most cez Váh s pripojením na diaľnicu a navyše je v zlom stave. Druhý most úzko súvisí s celkovou koncepciou dopravy v meste, zameranej na odklon tranzitnej, najmä nákladnej dopravy z centra po ceste 1. triedy. Na ňu sa napojí práve nový most, ktorý privedie dopravu na diaľnicu.

Výstavba druhého cestného mosta v Trenčíne mala podľa zmluvnej ceny stáť 36,76 mil. € vrátane DPH a trvať 3 roky. Predpokladané stavebné náklady boli 60,36 mil. € bez dane a spolu s ňou 72,44 mil. €. Ich zníženie možnila konkurencia 12 firiem v opakovanej verejnej súťaži. Zhotoviteľom stavby je združenie firiem ZIPP Bratislava spol. s r.o. a Strabag s.r.o. Spolufinancovaná bude z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu v rámci OP Doprava.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.04.2012