/en/article/23814/nejvetsi-nepritel-strikanych-pen-amatersti-dodavatele/ Největší nepřítel stříkaných pěn? Amatérští dodavatelé

Největší nepřítel stříkaných pěn? Amatérští dodavatelé

Stříkané izolační pěny. Podle jedněch dokonalý materiál, kterým rychle a snadno zateplíte úplně cokoliv od základů až po střechu. Podle druhých předražená a marketingově zprofanovaná izolace, jež ani zdaleka nemá tak výborné vlastnosti, jak o ní výrobci tvrdí. Kde je vlastně pravda a vyplatí se do pěnové izolace investovat?

Pozor na podvodníky…

Největší přednost stříkaných izolací je zřejmá už po prvním zhlédnutí tohoto videa: jednoduchost a rychlost aplikace. Vlastně stačí jenom barel s pěnou, nástřiková souprava a dva lidé – za pár hodin není co dělat. Jenže jakkoliv se to může zdát paradoxní, právě tato jednoduchost je také achillovou patou stříkaných izolací. Přilákala totiž na trh řadu nekvalifikovaných firem, které nemají se zateplováním žádné zkušenosti, narychlo si opatřili jakési pochybné certifikáty a nyní ve vidině snadného zisku nabízí „dokonalou izolaci na celý život“.
Všechny tyto firmy mají několik společných znaků. Jejich historie sahá maximálně rok nebo dva nazpět, jejich certifikáty nemají v České republice (potažmo Evropské Unii) žádnou platnost a samotnou aplikaci pěny provádí tak špatně, že výsledky jsou katastrofální. Následující fotky ostatně hovoří za vše.


Neodborný nástřik izolační pěny


Levná pěna pochybného původu

… i rozšířené mýty

Pověst pěnových izolací neočerňují jen firmy, které s nimi zacházejí neodborně, ale také řada mýtů, která se kolem nich rozšířila. Mezi nejznámější patří tyto:

  1. měkká pěna je nenasákavá,
  2. měkká pěna působí jako parozábrana,
  3. tvrdá pěna je paropropustná.

Všechno to jsou nebetyčné nesmysly. Měkká pěna je pěna s otevřenou buněčnou strukturou, je proto vždy nasákavá a v žádném případě neplní funkci plnohodnotné parozábrany (krusta, která se na pěně vytvoří, funguje jako částečná parozábrana, ale i přesto doporučujeme parozábranu v konstrukci použít). Oproti tomu tvrdá pěna s uzavřenou buněčnou strukturou má velký difuzní odpor a působí jako parozábrana – není tedy paropropustná.

Proč se tyto mýty vyrojily? S největší pravděpodobností je to opět vinou těch, kteří izolacím rozumí asi tak jako koza petrželi. A dost možná aplikují pouze jednu pěnu, používají ji na interiérové a exteriérové aplikace a šíří tyto mýty, aby pěnu prodaly. I za cenu toho, že to může mít katastrofální důsledky.

Vyberte prověřeného dodavatele

Stříkané izolační pěny vám mohou jako investorovi přinést energetické úspory v řádu desítek procent. V řadě případů jsou navíc skutečně nejlepším dostupným řešením. Je však nutné, aby nástřik prováděla odborná firma – Zkušená, certifikovaná a prověřená. Zde mnohem více než jinde platí, že nejlevnější nerovná se nejlepší.

Článek připravil:
Chytrá pěna HS group, s.r.o.
http://www.chytrapena.cz/

Zdroj fotografií:
http://www.chytrapena.cz/…hytrou-penu/#289

 
 
Autor: HS group, Dátum 20.05.2015