/en/article/11263/nadrazi-heiligenstadt-wagnerova-secese-moderni-design/ Nádraží Heiligenstadt: Wagnerova secese & moderní design

Nádraží Heiligenstadt: Wagnerova secese & moderní design

Přes 100 let staré vídeňské nádraží Heiligenstadt dnes vypadá jako nové. Rakouské spolkové dráhy ÖBB investovaly do velké rekonstrukce tohoto nádraží 6 miliónů eur. Sanace trvala jeden a půl roku. Dnes je již nádraží dokončeno a září. V rámci tzv. nádražní ofenzívy – projektu Rakouských spolkových drah ÖBB – velké vlny rekonstrukcí a modernizací nádraží, byla v tomto roce ve Vídni dokončena i rekonstrukce severního nádraží Praterstern. Sanace dalších vídeňských nádražních komplexů jsou již v plném proudu (jedná se o malé nádraží Wien Meidling a velké komplexy Westbahnhof, Südbahnhof – Hauptbahnhof Wien). Mísí se zde staré a nové. Secesní Wagnerův klenot na okraji rakouské metropole má moderní technologické a designové prvky. Přes nádraží z doby Habsburské monarchie znovu jezdí vlakové soupravy do jižních a západních Čech, po původních městských dráhách kde dříve jezdily parní vlaky, vozí metro Vídeňany z okrajových částí do středu metropole.

Zachovaný secesní skvost disponuje moderním navigačním systémem pro nevidomé a dalším moderním zařízením. Památkově chráněný objekt je bezbariérový. Hrany nástupišť byly dokonce zvýšeny, aby byl nástup a výstup usnadněn.

 
 
Autor: COMPRESS/SF, Dátum 04.08.2008