/en/article/18386/dva-prazske-objekty-ing-maji-breeam/ Dva pražské objekty ING mají BREEAM

Dva pražské objekty ING mají BREEAM

Dvě pražské komerční nemovitosti ve vlastnictví fondů spravovaných společností ING REIM CEE – Centrum Zlatý Anděl a budova Beta v BB Centru –  získaly mezinárodní certifikáty BREEAM pro ekologicky šetrné budovy. „Získané certifikáty dokazují vysokou kvalitu těchto objektů. Je to důležitá zpráva jak pro vlastníka, tak i pro nájemce. Ti získávají jistotu, že tyto objekty dokáží šetřit provozní náklady a zajišťují kvalitní pracovní prostředí,“ uvedla Barbora Nosková z ING REIM CEE. Hodnoceno bylo v certifikačním procesu celkem devět kategorií, jako použité materiály, energetická náročnost budov, zdraví a kvalita vnitřního prostředí, dopravní dostupnost nebo hospodaření s vodou a nakládání s odpady.

Certifikační systém BREEAM byl vyvinut v roce 1990 společností Building Research Establishment. Celkem má ve světě BREEAM zhruba 110 000 budov. Ve střední Evropě se systém certifikací budov teprve rozbíhá a ING REIM je jedním z prvních vlastníků, který takto nechal své vybrané objekty ohodnotit nezávislými experty. Kromě pražských objektů získala certifikát ještě nákupní centra Campona Shopping Center a Pólus Center (obě v Budapešti). Vlastní certifikaci všech čtyř komerčních nemovitostí provedla nizozemská certifikační společnost Grontmij.

Budovy spotřebují 30 % světových surovinových zásob, 12 % světových zdrojů vody a podílejí se 40 % na celkové globální emisi skleníkových plynů. Certifikované objekty mají vyšší stavební náklady. To je ale vyváženo řadou ekonomických i ekologických přínosů a jejich hodnota na trhu je v porovnání s ostatními nesporně vyšší.

 
 
Autor: SF / pb, Dátum 15.12.2010