/en/article/8957/koolhaas-vs-foster/ Koolhaas vs. Foster

Koolhaas vs. Foster

Dva z předních světových architektů, Rem Koolhaas a Norman Foster, jsou ve sporu kvůli “nápadné podobnosti” jejich ambiciózních projektů. “Žádné plagiátorství, ale my jsme byli první”, říká Rem Koolhaas na Fosterův návrh “zero-carbon, zero-waste” město v Abu Dhabi.


Vlevo masterplan Foster & Partners, vpravo OMA.

V týdnu, kdy Foster & Partners oznámili prodej podílu ve firmě společnosti 3i, byla kancelář nucena obhajovat svůj právě zveřejněný projekt “zero-carbon, zero-waste” města v Abu Dhabi, kvůli jeho podobnosti se sousedním developmentem Rak Gateway podle návrhu Koolhaasova studia OMA.

Koolhaas odhalil své návrhy a čeká Fostrovo vysvětlení viditelné podobnosti, včetně měřítka, formy, ekologických aspektů a dalších detailů použitých u obou návrhů.

Ačkoliv Koolhaas později zdůraznil, že zde není žádné podezření z plagiátorství, připomíná, že jeho návrh tu byl první. Foster & Partners se hájí vydáním stručného sdělení, ve kterém popírají jakoukoli podobnost mezi oběma návrhy.

Projekt Rak Gateway, který dosud nebyl zveřejněn, je navržen v Ras Al Khaimah pro společnost Rak Investment Authority a měl by se rozprostírat na ploše 4,5 km čtverečních. Rak Gateway bude v hlavních rysech představen příští týden na International Design Foru v Dubaji.

“Je potřeba si promluvit (s Foster & Partners) o tom, jak pravděpodobné je, že si dva projekty jsou tak podobné.”

“Náš návrh na nízkopodlažní “carbon-neutral” univerzitní město pro Masdar Initiative… vychází z inspirace tradičními arabskými ohrazenými městy a neproniknutelnou sítí uliček jemenských měst v 16. století” vysvětluje mluvčí Foster & Partners.

Zdroj: www.bdonline.co.uk

 
 
Autor: Redakce Stavebního fóra, Dátum 21.05.2007