/en/article/20961/trencin-na-vystavbe-cestneho-mosta-uz-pracuju-aj-stroje/ Trenčín: Na výstavbe cestného mosta už pracujú aj stroje

Trenčín: Na výstavbe cestného mosta už pracujú aj stroje

Nový cestný most v Trenčíne sa pomaly stáva realitou, na stavenisku už pracujú stroje. „Most sa začal reálne stavať, sú tu reálne stroje. Myslím si, že sa dodržia termíny, tak ako bolo povedané, takže v roku 2014 bude mať Trenčín druhý cestný most, ktorý tak dlho očakával 13 rokov,“ povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Trenčín spolu s Prešovom patria z hľadiska dopravnej situácie medzi dve najhoršie mestá. „V tejto chvíli robíme nový most a budeme ďalej pokračovať 2 stavbami: odľahčením dopravy tranzitom cez mesto a vyriešením križovatky v centre za starým mostom,“ informoval generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek. S výstavbou mosta začali už na jeseň 2011, hotový by mohol byť už v apríli 2014, pôvodne to malo byť v septembri 2014.

Nový most má stáť približne 2 km južne od súčasného. Stane sa aj diaľničným privádzačom na najväčšie trenčianske sídlisko Juh a zároveň 1. etapou juhovýchodného obchvatu mesta, na ktorého dokumentácii sa už pracuje. „Ak by išlo všetko ako má, pokračovanie budovania obchvatu je v pláne v roku 2015,“ uviedol Rybníček.

SSC vyhlásila v marci 2011 opakovanú verejnú súťaž na stavbu nového cestného mosta v Trenčíne. Pôvodný tender nariadil Úrad pre VO zrušiť v máji pre porušenie zákona. Odhadované náklady vtedy dosahovali 51,32 mil. eur bez DPH. Napokon je vysúťažená cena zákazky pre združenie firiem Zipp a Strabag 40 mil. eur, pričom 85 % sumy tvorí nenávratný finančný príspevok. „Najdôležitejšie položky sú mostové konštrukcie za 11 mil. €, terénne úpravy za 2,5 mil. eur a prípojky za okolo 3 mil. €,“ spresnila ekonomická riaditeľka oblasti Trenčín Zipp Zuzana Bednárová.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 20.03.2012