/en/article/20991/trencin-z-hotela-tatra-bude-po-rekonstrukcii-elizabeth/ Trenčín: Z hotela Tatra bude po rekonštrukcii Elizabeth

Trenčín: Z hotela Tatra bude po rekonštrukcii Elizabeth

Známy secesný hotel Tatra v Trenčíne, ktorý momentálne renovujú, sa bude opäť volať po cisárovnej Sissi. Stavba, ktorá pochádza z roku 1901, niesla najskôr maďarský názov po cisárovnej Alžbete Bavorskej – Erzsébet. Následne ju v roku 1920 získala Tatra banka a o rok neskôr ju premenovali na hotel Tatra. „My sa teraz chceme znovu vrátiť k pôvodnému menu. Hotel teda po znovuotvorení bude vítať hostí pod názvom Elizabeth,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Synot Holding Magda Pekařová.

Jana Karlíková z Trenčianskeho múzea poukázala na to, že hotel od svojho vzniku fungoval ako hotel a nezmenil svoju činnosť. S jeho premenovaním môžu mať Trenčania podľa nej problém. „Vlastne sa vracajú k historickému názvu, lenže už v anglickej podobe. Súčasný názov je však už zaužívaný, Trenčania to poznajú ako hotel Tatra,“ povedala.

Česká spoločnosť zrekonštruuje hotel Tatra za zhruba 15 mil. €, z čoho 3,9 milióna € pochádza z prostriedkov EÚ. V 4-hviezdičkovej Tatre pribudne wellness centrum a presklená hotelová hala s lobby barom. Menšou zmenou by mali prejsť i izby. Hotel mali pôvodne otvoriť v máji 2012, termín sa však posunul na 1. 9. Oneskorenie je spôsobené tým, že bolo treba spraviť dôkladné statické merania a následne statické zaistenie hotela tak, aby mohla nasledovať rekonštrukcia,“ tvrdí Pekařová.

Holding Synot sa podľa nej snaží rešpektovať secesnú architektúru budovy, ktorá patrí k historickým pamiatkam Trenčína. Je to tak i vďaka nápisu na trenčianskej skale. Trenčania ho budú môcť opäť obdivovať po otvorení hotela. „Po dohode s pamiatkarmi bude nápis sprístupnený v čase otváracích hodín hotelových prevádzok,“ zakončila Pekařová.

 
 
Autor: SITA, Dátum 26.03.2012